Načelnik Barukčić reagirao na istup Predsjednika Skupštine Papuk d.o.o.

Reakcija na istup Predsjednika Skupštine Papuk d.o.o. u specijalnoj emisiji na Radio Orahovici dana 04.srpnja 2012.godine u 11,00 satiU samom početku želim se ispričati svim građanima Grada Orahovice, općina: Zdenci, Čačinci i Crnac što su proteklih dana imali, a i danas imaju problema u opskrbi vodom za piće i sanitarne potrebe. Ispriku upućujem i poduzetnicima čije proizvodnje trpe zbog ovih problema.

Mislio sam, i očekivao da će u obraćanju Predsjednika skupštine Nemeca doći do isprike svim potrošačima, jer to je najmanje što ovog trenutka ljudi zaslužuju. Papuk d.o.o. Orahovica je firma u zajedničkom vlasništvu svih nas te odgovorna za obavljanje komunalnih usluga na cijelom prostoru.

Neću se u svojoj reakciji upuštati u odgovore na niz neistina koje su tendenciozno iznesene jer to nije moj nivo, već ću demantirati odmah one stvari koje mogu rezultirati boljom vodoopskrbom. Dakle, nudim rješenja, a svađu ostavljamo za druge prigode.

Nemec ne govori istinu, namjerno ili slučajno, kada kaže da Feričanci nemaju vode i da se pomoć iz tog smjera ne može očekivati.

Obratio sam se 02.srpnja Našičkom vodovodu sa zamolbom da sagleda mogućnost isporuke vode za ovo područje. Isti dan sam dobio odgovor da imaju raspoložive količine i da su spremni pomoći. Informaciju o raspoloživim količinama Našički vodovod poslao je Papuku d.o.o., dakle Predsjednik bi trebao znati, kao i Hrvatskim vodama. Svom demantiju prilažem prepisku sa Našičkim vodovodom iz koje se vidi istinitost mojih navoda.

PREDLAŽEM:

  1. Da se odmah stupi u kontakt sa Našičkim vodovodom i napravi primopredajno mjesto kod Jošave jer se po riječima odgovornih u Našičkom vodovodu tamo cjevovodi gotovo dodiruju. Posao sa može napraviti u dan-dva, a ova količina vode će nam trebati zasigurno do jeseni.
  2. Da se unutar postojećih potrošača napravi preraspodjela na način da se voda za tehnološke potrebe uzima u vrijeme kada građani imaju manje potrebe ( noćni sati ).
  3. Da se intenzivnije nego do sada radi na otkrivanju gubitaka u mreži.
  4. Da i mi iz općina i Grada pomognemo u ophodnjama kako bi spriječili neracionalno korištenje vode za zalijevanje. Za to imamo ljude na javnim radovima.
  5. Naravno, da Uprava predloži i druga rješenja izlaska iz krize jer svađe nas udaljuju od stola, a mi moramo sjesti za stol i razgovarati.

Predsjednik proziva nas načelnike da ništa nismo radili na razvoju kapaciteta Papuk d.o.o. kako bi uspješnije danas mogao raditi. Kolega Gradonačelnik je izgubio orijentaciju, a i pamćenje. U listopadu i studenom prošle godine bila su mu puna usta hvale za mene osobno, premda ja to ne volim isticati, što sam svojim aktivnostima u rujnu 2011. osigurao sredstva za distributivno područje Papuk u iznosu većem od 50 milijuna kuna za razne projekte: pročistač fekalnih voda u Orahovici, kanalizacija za Crkvare-Jošavu, vodovodi u općinama Čačinci i Crnac, crpilište Klanac, te zdenačka kanalizacija.

Gradonačelnik govori kako on jedini radi i doprinosi Papuku Orahovica? Pa, bilo bi dobro za sve nas da Gradonačelnik nikada nije prekoračio prag u Papuku, jer ta bi firma danas bila materijalno bogatija i kadrovski jača. Čovjek koji je svojski radio u Papuku – g. Abičić protjeran je jer nije bio poslušan. Danas taj čovjek vodi jednu uglednu projektantsku tvrtku specijaliziranu za projektiranje velikih komunalnih sustava. Njemu kadrovi ne trebaju, ali trebaju poslušnici.

Gradonačelnik svojata izvorišta i crpilišta. Ti objekti izgrađeni su sredstvima Hrvatskih voda i za potrebe svih stanovnika Grada i susjednih općina. A moja tvrdnja može se vidjeti iz jedne od dokapitalizacija kada su Hrvatske vode izašle iz vlasništva i te udjele prepustili općinama i Gradu.

Gradonačelnik je na moje ime iznio niz objeda. Kratko ću reći:

  • Moj rad u Papuku – ponosan sam na to, pa i na distribuciju vode s kojom baš i nisam direktno radio. Sa duplo manje raspoložive vode bolje smo gospodarili, a imali velike potrošače kao KIO koji je radio u tri smjene, ciglanu i druge. Gubici u mreži bili su zanemarivi.
  • Moj rad u Općini – će ocijeniti moji birači, a do sada sam imao dobar prolaz i hvala mojim biračima na trećem izboru za Načelnika, a uvjeren sam i u četvrti. Što se tiče poziva mještana da se g. Nemec kandidira u Zdencima, moram kazati da je to zanimljivo. Ja mu predlažem da iskoristi tu prednost , a i ja sam svoju političku karijeru započeo u Orahovici, pa bilo bi simbolike da tamo i završim.

Svima sam stavio na raspolaganje kompletnu kronologiju prepiski i dobivenih odgovora na www.opcina-zdenci.hr . Nikoga u zaštiti prava mještana općine Zdenci nisam povrijedio, ali nisam dozvolio da direktor Papuka tvrdi da je sve u redu i da vode ima, da se ventili ne zatvaraju, a da stanovnici danima imaju nestašice koje su trajale i po nekoliko sati.

Koga istina vrijeđa, neka se ljuti. Nadam se da ćemo na naš zahtjev sjesti za stol i započeti raditi ono što moramo, a moramo iznaći nova kadrovska rješenja u Papuku, jer to je odgovoran posao čije greške ispaštaju stanovnici, a štete gospodarstvo.

Ispričavam se slušateljima Radio Orahovice na ovim zamaranjima, ali na pozive brojnih da se oglasim, morao sam to učiniti.

NAČELNIK OPĆINE

Mato Barukčić

Menu Title
Skip to content