Načelnik odgovorio na upit Predsjednika stranke umirovljenika o zbrinjavanju i skrbi starijih i nemoćnih osoba

Predsjednik stranke umirovljenika Mirko Bušljeta poslao je upit Općinskom vijeću Zdenci u kojem ukazuje na potrebu za zbrinjavanje i skrb o starijim i nemoćnim osobama, na način da se otvori objekt i pronađu investitori koji bi potpomogli zbrinjavanju i skrbi.

Načelnikov odgovor glasi:

Poštovani gospodine Predsjedniče,

Umirovljenička populacija na našoj Općini brojna je i ima specifičnih problema. Svjesni te činjenice u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti naše Općine zastupili smo maksimalno predstavnike umirovljenika, a sa ciljem da budemo bliži u prepoznavanju problema i rješavanja u okviru mogućnosti i nadležnosti. Tako je zamjenik načelnika umirovljenik, nažalost bolestan, ali unatoč tome aktivan, četiri, a do nedavno bilo je pet vijećnika iz redova umirovljenika. Upravo koristeći njih kao dobre poznavatelje problematike umirovljenika radimo ono što možemo.

Do sada smo uspješno obavili uz manju medijsku pompu niz projekta:

  1. Skrb za stare i nemoćne u pripremi ogrijeva, donošenju potrepština, čišćenju snijega i drugo.
  2. Osiguranje ljekarne, kao velikog problema je iza nas.
  3. Smještaj napuštenih i starijih osoba bez skrbnika u Domove za skrb.
  4. Rekreativna okupljanja umirovljenika.
  5. Adaptacija i opremanje Ureda za rad umirovljeničke udruge, koji će uskoro biti otvoren, a u njemu će raditi zaposlenik kojeg će financirati Općina.
  6. Zdenačka udruga umirovljenika svake godine po svom izboru počašćena je od Općine izletom u toplice, pokrovitelji smo druženja umirovljenika u prigodi Dana općine i niza drugih aktivnost.
  7. Osobama u potrebi pa tako i umirovljenicima pomažemo kroz svoje posebne programe, obilaske, prigodne poklone, plaćanje ogrijeva, el. Energije, troškova stanovanja, pomoć u nabavci udžbenika i drugo.

Htjeli smo, ali nismo ispunili uvjete zbog slabog interesa umirovljenika:

  1. Organizirati dnevni borak – uvjet je bio 100 štićenika i tada bi u projekt ušlo Ministarstvo branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Prostor smo imali ( Dom u Dugoj Međi ) ali nažalost premala smo Općina za ovakve projekte jer je nemoguće sakupiti toliki broj korisnika.
  2. Umirovljenici smo ostavili mogućnost Dnevnog boravka po našem modelu, da ga prouče i animiraju svoje članstvo a on je predviđao uređenje adekvatnog prostora za boravak oko 30 osoba sa sadržajima ( društvene igre, TV sala i drugo ) priprema doručka u vlastitoj režiji a ručak, dovozom iz nekog od restorana koji bi bio najpovoljniji cjenovno i kvalitetom. Dnevni boravak radio bi od 7 ili 8 sati do 15 ili 16,00 sati. Općina bi plaćala sve režijske troškove uključivo i plaću kuharice – spremačice, a korisnici bi plaćali troškove namirnica za doručak i ručak po postignutoj cijeni. Cijena za korisnika po ovakvom modelu bila bi oko 600,00 – 700,00 kn mjesečno na bazi 20 dana boravka. Osobe koje su štićenici Centra za socijalnu skrb bile bi oslobođene plaćanja. Za njih bi plaćala Općina ili Centar. Na ovoj opciji još radimo i nadamo se da će biti zainteresiranih. Potrebno je barem 20 korisnika da bi projekt imao opravdanje. Nadamo se i Vašoj pomoći u animiranju.

Što se tiče Vašeg prijedloga za ustupanje na korištenje objekata u vlasništvu Općine za ove potrebe, mogu kazati slijedeće: tu priču započeli smo još prije 8 ( osam ) godina i povremeno i danas nudimo objekt Stare škole u Kutovima potencijalnom investitoru za sve namijene. Nažalost nismo imali ni jednu ozbiljnu ponudu. Bilo je onih koji su dolazili na razgovore sa namjerama otvaranja između ostalog i staračkog doma i slično, međutim nikada nisu tome pristupili ozbiljno unatoč tomu što mi nismo tražili nikakvu naknadu za najam, dakle bez naknade. Unatoč tome što smo nudili i besplatan priključak na svu komunalnu infrastrukturu. Nudili smo i pravo služnosti objektom na 30 godina bez naknade. Sve naše povoljnosti koje smo davali nisu rezultirale, upravo iz razloga što u RH nema dovoljno ovakvih kapaciteta pa investitori idu u veće sredine, radi bolje popunjenosti. Ukoliko imate nekoga tko bi bio spreman realizirati ovaj projekt sa radošću ćemo ga primiti i razgovarati. Napominjem da smo u želji da ovo realiziramo uložili znatna sredstva i vrijeme u rješavanje imovinsko pravnih odnosa, tako da su oni sada u redu i Općina je vlasnik Kutovačke škole 1/1.

Koristim priliku i da se zahvalim na Vašoj inicijativi te da Vas pozovem da bez ustručavanja dođete u moj ured i da zajednički prodiskutiramo stvari koje mogu donijeti određeni pomak u našoj sredini.

Sa osobitim poštovanjem.

Skrb

Menu Title
Skip to content