STRUČNJACI HIDROINGA IZ OSIJEKA VODE RADOVE NA UREĐENJU IZVORA

Izvor na samom ulazu u Zdence prestao je istjecati, a samim tim i služiti mještanima i prolaznicima kako su oni to navikli. Naime, višegodišnje sušno razdoblje i klimatski poremećaju utječu na razinu podzemnih voda pa tako i u Zdencima. Općina Zdenci u namjeri da ovaj fenomen sačuva za nadolazeće generacije prije 5-6 godina uredila je ovaj izvor te učinjenim zahvatima povećala kapacitet i sve je funkcioniralo do ovogodišnje dugotrajne suše, kada je izvor prestao istjecati. Vode u njemu ima, ona je dobra ali ne toliko da istječe na cijev kroz koju je istjecala.

Odlučeno je da se ponovo intervenira i uz pomoć najeminentnijih stručnjaka napravi zahvat koji bi izvor vratio u funkciju. Općina je donacijom HRVATSKIH VODA napravila studiju tog dijela izvora koju su radili stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta iz Zagreba u suradnji sa tvrtkom za projektiranje i konzalting HIDROING iz Osijeka koja je jedna od vodećih kompanija na području projektiranja vodnih građevina u RH. Dobri odnosi sa HIDROINGOM rezultirali su brzom dogovoru o poslu te su stručnjaci ove tvrtke predvođeni dipl. ing. Zdenkom Tadićem već danas posjetili Zdence, dali upute izvođaču radova, a za sutra (29.kolovoza) najavili projektno rješenje uređenja. Radovi će se izvoditi po njihovom rješenju, a nadzor će također obavljati HIDROING.

Na temelju prvih dojmova stručnjaci HIDROINGA uvjereni su da će radovi biti uspješno obavljeni te da će Zdenčani ponovo uživati u svom izvoru. Izgled izvora bitno će se promijeniti, povećat će se zaštita vode od zagađenja, te doraditi neki od estetskih detalja.

Menu Title
Skip to content