Održane Žetvene svečanosti u Zokovom Gaju

Susret Slovaka i prijatelja pri žetvenim svečanostima održan je po deseti put u Zokovom Gaju čiji je organizator Matica slovačka Zokov Gaj, a pokrovitelji Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Općina Zdenci te Ured za Slovake u inozemstvu iz Bratislave. Bila je to prilika da se prisjetimo običaja i vremena kako se nekada radilo na polju, kako se kosilo žito kako se i što jelo i pilo u žetvi, običaja i vremena kojih nažalost više nema. U zabavnom dijelu programa, pored domaćina, MS Zokov Gaj. Nastupili su članovi MS Miljevci, MS Osijek te članovi Folklorne skupine „Zborovanka“ iz prijateljske općine Zborov nad Bystricom iz Republike Slovačke.

Članovi i članice MS Našice priredili su lijepu i vrijednu izložbu ručnih radova, a nekoliko pjesnika predstavilo se prigodnim pjesmama iz vlastitih zbirki. Uz članove Folklorne skupine „Zborovanka“ gost ovih susreta Slovaka bio je i gospodin Juraj Hlavati, načelnik Općine Zborov Nad Bystricom, sa kojom je općina Zdenci potpisala Povelju prijateljstva.

U želji za nastavkom kulturne suradnje i prijateljskih odnosa, načelnik općine Zdenci, Tomislav Durmić, organizirao je za goste iz općine Zborov Nad Bystricom obilazak nekih turističkih destinacija na prostoru Virovitičko – podravske županije. Između ostalih, posebne dojmove ostavila je posjeta imanja u Višnjici i ljepota Orahovačkog jezera kao i cjelodnevno druženje u vedrom i veselom raspoloženju, na čemu su mu gosti na odlasku zahvalili izrazivši veliko zadovoljstvo i želju za nastavkom i razmjenom ovako lijepih prijateljskih sesreta.

Menu Title
Skip to content