Otkrivena Spomen bista hrvatskom heroju Zdravku Kevčiću u Kutovima

U sklopu dana općine Zdenci, u Kutovima je danas otkrivena bista poginulom hrvatskom branitelji Zdravku Kevčiću. Hrvatski vitez Zdravko Kevčić poginuo je 20. svibnja 1992. u Modriči zajedno sa četvoricom suboraca iz 2 Bojne 132 Brigade, Miroslavom Međimurcem, Vladom Golikom, Josipom Klobučarom i Karlom Stojakovićem. U Kutovima je o Zdravku pričao dopredsjednik udruge inicijatora otkrivanja ove biste, Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca domovinskog rata Duga Međa, Mirko Horvatin između ostalog rekavši:

-Žrtva hrvatskih branitelja tako i našeg Zdravka utkana je u temelje Republika Hrvatske i naša je dužnost da tu žrtvu cijenimo i poštujemo. U svibnju 1992. vršeći borbene zadaće u Modriči poginulo je 5 hrvatskih vitezova s našeg područja među kojima i jedna žrtva Domovinskog rata s područja općine Zdenci Zdravko Kevčić iz Kutova. Stoga smo ponosni smo što smo kao inicijatori uspjeli ostvariti ovaj projekt otkrivanja biste koji je realiziran iz natječaja Ministarstva hrvatskih branitelja i uz sufinanciranje Općine Zdenci. U ime udruge zahvaljujem svima koji su pomogli da odamo dužno poštovanje i počast našem heroju i vitezu. – rekao je Horvatin. Bistu, koja je rad akademskog kipara Tomislava Martinčevića iz Zdenacasu, svečano su otvorili sestra pokojnog Zdravka, Darka te predstavnica Ministarstva branitelja Marija Bajan Prokl, a blagoslovio ju je msgr. Ivan Štrbenac. Nazočnima se potom obratio ratni zapovjednik 2. Bojne 132. Brigade Ivan Husnjak istaknuvši Zdravka kao velikog domoljuba, ratnika i vrhunskog čovjeka. Načelnik Općine Zdenci Tomislav Durmić rekao je kako se žrtva hrvatskih branitelja nikada ne smije zaboraviti te da je u tom cilju Općina odmah priskočila u pomoć pri realizaciji projekta otkrivanja biste. Zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak rekla je kako joj je čast i ponos biti na otkrivanju biste heroju kakav je bio Zdravko:

-Želim samo reći i poručiti obitelji Kevčić da žrtva njihovog brata i sina njegovih pokojnih roditelja, nije zalud i nikada neće biti zaboravljena. – rekla je između ostalog Bošnjak. Nazočne je pozdravio i saborski zastupnik te predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić:

-U našoj županiji 200 hrvatskih vojnika i policajaca dalo je svoj život na oltar Domovine. Sjećajući se na sve te žrtve, odavajući im počast, dižući im biste i spomen obilježja, vjerujemo da ćemo na mlade generacije prenijeti sve ono što trebaju znati o pravednom, obrambenom Domovinskom ratu. Domovinski rat je svetinja Republika Hrvatske i njezinog naroda i takav mora ostati. I stoga svaki onaj koji je svoj život utkao u temelje Hrvatske države, sigurno zaslužuje dužno poštovanje i vječnu slavu. Obitelj može samo biti ponosna na žrtvu svoga sina i brata, i nek’ vječno živi tko zgine pošteno ! – zaključio je Đakić. Na kraju svečanosti u emotivnom obraćanju svima koji su pomogli u podizanju ove biste, zahvalila se sestra pokojnog Zdravka, Darka i zaključila kako će Zdravko na ovom mjestu vječno čuvati svoje Kutove. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća Zdravku su pokraj novootvorene biste počast odali dožupanica Sanja Bonjak, saborski zastupnik Jospi Đakić, načelnik Zdenaca Tomislava Durmić, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Orahovice i Zdenaca te udruga hrvatskih branitelja iz Podgorača i Zaboka. (www.icv.hr)

Menu Title
Skip to content