Članice Rukotvorina Zdenci pokazale kako se nekada pripremala kćer za udaju

U organizaciji Udruge Rukotvorine, a pod pokroviteljstvom Općine Zdenci i Virovitičko-podravske županije, u Zdencima je održan nastavak tradicionalne manifestacije vezane uz preradu lana pod nazivom “Priprema štafira (miraza) kćeri za udaju” u kojoj su Zdenčanke kratkim igrokazom pokazale kako se nekada u zdenačkom kraju spremala kćer za udaju i što su joj majke dale za štafir, odnosno miraz:
– Naša priča krenula još prije dosta godina kada smo počele s organizacijom manifestacija u vezi lana, prvu smo nazvali “Ja posijah lan”, potom je druga nazvana “Od zrna lana do tkalačkog stana”, pa je niz nastavila “Od tkalačkog stana haljina tkana” i evo peta godina zaredom nastavljamo slijedom. Dakle sada je došlo na red da se u tim lanenim haljinama kćeri daju za udaju. Trudimo se svim silama pokazati kakvi su bili običaji u Slavoniji i od srca se zahvaljujem Općini i Županiji koji nam uvijek svesrdno pomažu. Naravno da ćemo nastaviti i dalje s ovom tradicijom, a evo veseli me da ima dosta i mladih koji nam se priključuju, pa se nadam da će kako rad naše udruge tako i ova manifestacija imati sigurnu budućnost – rekla je predsjednica Udruge Rukotvorine Zdenci Rajka Abramović.

img_7020
Manifestaciju su uveličali i službeno otvorili načelnik Općine Zdenci Tomislav Durmić i obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak. Tomislav Durmić je tom prigodom rekao:
– Moram priznati kako sam iz mlađe generacije i uistinu ne znam što je štafir, ali zato sam ovdje da i to naučim i sretan sam što je Udruga Rukotvorine ovo organizirala i što i sam mogu ovdje nešto naučiti. Drago mi je što članice ove naše udruge njeguju stare slavonske običaje da isti ne padnu u zaborav i da ove mlađe generacije mogu naučiti nešto o tome i prenositi dalje na nove generacije. Čestitam udruzi Rukotvorine na dobitku Povelje zahvalnosti od strane Županije i ovo je jedna od potvrda da su je itekako zaslužili – rekao je Durmić.
Obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak kao rođena Zdenčanka bila je oduševljena vidjeti stare običaje svoga kraja:
– Nagrada koju su od županije dobile Rukotvorine je upravo zbog njihovog napornog rada i više je nego zaslužena. Gdje god sam bila u Europi vidjela sam kako žene prenose tradiciju svojih mjesta i krajeva na mlade, te mi je velika želja da se kako ovdje u Zdencima, tako i u cijeloj županiji to također nastavi. Želja mi je da narodna nošnja, bila ona slavonska, podravska, posavska ili lička, postanu prepoznatljivost Lijepe Naše – rekla je Bošnjak nakon koje je s nekoliko riječi nazočne pozdravila i predsjednica općinskog Vijeća Zdenci Vidica Kovačević.
Na kraju programa svojim su se koreografijama predstavila Kulturna umjetnička društva iz Zdenaca i Podravske Moslavine. (www.vpz.hr, vg, Fotografije: Kristijan Toplak)

Menu Title
Skip to content