Priprema se detaljno 3D seizmičko istraživanje podzemlja na području općine Zdenci

Načelnik Tomislav Durmić i djelatnici SD Istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA-e, održali su u četvrtak, 02. veljače 2017. godine u Zdencima prvi, pripremni sastanak zajedno s predstavnicima Mjesnih odbora (dalje u tekstu: MO) Kutovi i Zokov Gaj te predstavnikom ribnjaka Grudnjak i predsjednikom lovačkog društva „Šljuka“ Zdenci, na kojem su najavili skorašnje, velike i detaljne radove na 3D Bokšić – Klokočevci seizmičkom istraživanju nafte i plina, a koje obuhvaća i područje Općine Zdenci. Procjenjuje se da bi radovi mogli započeti, krajem ožujka ili početkom travnja, a trajat će oko tri mjeseca.

Da bi seizmičko ispitivanje dalo rezultate, na površini će se odvijati složeni i obimni radovi. Izuzeci će biti samo kod stambenih objekata i nepremostivih prepreka. Tako će područje Općine Zdenci uskoro postati veliko istraživačko radilište, na kojem će se svakodnevno, 7 dana u tjednu, raditi na poslovima pripreme i seizmičkog ispitivanja podzemlja. Osim velike količine opreme, teških kamiona i ostalog potrebitog, na terenu kretat će se i veliki broj radnika, kako bi pripremili i izvršili seizmičko ispitivanje.

Najava istraživačkih radova, koji će najprije krenuti s područja općine Zdenci, i upoznavanje s načinom rada i mogućim problemima, bio je cilj radnog sastanka predstavnika INA-inog Sektora za istraživanje i proizvodnju nafte i plina i Tomislava Durmića, načelnika Općine Zdenci s predstavnicima MO na čijem će se području vršiti istraživanje. Posebno je bilo riječi o dobrom i pravovremenom informiranju stanovnika, i njihovom obeštećivanju nakon prolaska seizmičkog ispitivanja. Sve eventualne štete koje će biti učinjene na poljima i usjevima bit će vlasnicima plaćene, kao i štete na šumskim i javnim površinama prema cjeniku šteta koji će se utvrditi prije početka izvođenja seizmičkog ispitivanja. O svemu će stanovnici biti obaviješteni usmenim i pismenim putem. O svim planiranim aktivnostima općinsko čelništvo su izvijestili Damir Prpić, Darko Šimić, Željana Kljaić i Krešimir Jozić, djelatnici INA-e, koji su bili nazočni na spomenutom radnom sastanku.
O svemu važnom za ove navedene planirane aktivnosti, stanovnici općine Zdenci bit će obaviješteni i putem ovih Internet stranica i sredstvima javnog priopćavanja.

Menu Title
Skip to content