”Zaželi-pomoć zajednici” u Zdencima: Umirovljenica Emica (82) za pomoćnicu Jasnu kaže da joj znači i više od mirovine

Iz dana u dan potvrđuje se opravdanost projekta ”Zaželi”, a posebno se to vidi u malim, ruralnim sredinama. Stari i nemoćni ljudi žive sami, najčešće prepušteni sam sebi i dolazak osobe koja im pomaže im je zapravo sve na svijetu.

Emica Zvonarić (82) iz Zdenaca je umirovljenica puna života, uvijek s osmijehom na licu. Bez obzira što je slabije pokretna (kreće se uz jednu štaku), i uz stvari koje može obaviti, treba pomoć drugih. Tako je kroz program ”Zaželi” dobila ”svoju” Jasnu Špoljarić, zaposlenicu o okviru projekta, a koja joj je postala desnom rukom.

– Suprug mi je preminuo prije deset godina i od tada sam sama. Imam kćer i sina koji su u drugim mjestima, dođu kad stignu, imam i unuke i praunuke i najveća mi je sreća kad dođu. Ipak, nekako nama starima i samima je najljepše kada je netko s nama svaki dan. Tako se ja najviše veselim kada mi Jasna dođe, puno mi pomogne, ali najviše volim kada odemo malo u šetnju te posebno kada sjedimo uz kavu i pričamo. Od nje saznam što se događa u selu, tko je umro, tko se oženio, što je novo i tako – priča baka Emica.

TOPLA RIJEČ I KONKRETNA POMOĆ

Jasna Špoljarić (60) je žena pred mirovinom. Posao bi do mirovine, kaže, inače jako teško pronašla, pa joj je ”Zaželi” došao kao životni spas.

– Tko bi mene u ovim godinama zaposlio?! Od srca zahvaljujem Općini Zdenci, našem načelniku Tomislavu Durmiću i svima koji su zaslužni za ovaj projekt. Uz sve, ja i osobno jako volim pomagati ljudima, posebno starijima i zato sam se odlučila ući u ovo priču. Brinem o 5 starih i nemoćnih osoba na području općine i doista uživam, meni je puno srce kada vidim da su oni sretni i zadovoljni. Pitali su me mnogi je li teško, ma iskreno, ništa nije teško kada znaš da si pomogao nekome kome je pomoć zaista potrebna- kaže Jasna koja s bakom Emicom razmjenjuje i recepte jer baka zna puno onih starinskih, a Jasna novijih jela.

-Imala sam obje ruke slomljene pa ne mogu danas, recimo, zamijesiti tijesto, posebno ono za rezance, onda to meni Jasna zamijesi. Puno pričamo o jelima, i ona zna dosta domaćih jela, pa eto zajedno smislimo i što ćemo kuhati. Ma moja Jasna meni više znači i od mirovine – zaključila je vedra baka Emica.

U Općini Zdenci projekt nosi naziv  ”Zaželi-pomoć zajednici” i kroz isti je zaposleno 10 žena koje brinu o 48 starijih i nemoćnih osoba, a financiran je u okviru Operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali 20214.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda:

– Ukupna vrijednost projekta je 1.767.793,37 kuna i traje do 14. lipnja ove godine. Ovim projektom nastavljen je smjer dosadašnjeg djelovanja Općine u području socijalnog i društvenog djelovanja te je otvoren novi okvir koji je održiv i koji će biti razvijan i nakon provedbe. Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Slatina i HZZ Virovitica. Zapravo je teško pronaći riječi za opisati tu obostranu radost korisnika i zaposlenica ovog projekta, svakog dana komuniciram s jednima i drugima i prepuni su zahvale, sreće i zadovoljstva. Meni je osobno čast biti koordinator ovoga projekta jer isti je prava životna škola – kaže koordinatorica projekta ”Zaželi” za općinu Zdenci Sanja Žužić.

 

Sadržaj ovoga priloga isključiva je odgovornost Općine Zdenci

 

Menu Title
Skip to content