Poštenjem i marljivim radom do uspjeha: U povodu Dana općine Zdenci i blagdana svetog Mihaela održana svečana sjednica Općinskog vijeća

U nazočnosti saborske zastupnice Vesne Bedeković, župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića, gradonačelnika Orahovice Saše Ristera, načelnika općina Čačinci Alena Jurenca, Crnca Mate Damjana i Mikleuša Roberta Grabara te predstavnika udruga, obrtništva i poduzetništva te policije, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća općine Zdenci u povodu Dana općine i blagdana svetog Mihaela. Uoči sjednice položeni su vijenci i lampioni kod središnjeg križa na Mjesnom groblju za sve poginule hrvatske branitelje i na grobnom mjestu prvog načelnika Frane Verovića te im je odano dužno poštovanje i počast. Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Jurica Kiris naglasivši kako vijeće radi konstruktivno na dobrobit općine te uz pomoć načelnika Durmića čini sve za bolji život sumještana.

Svecana-Zdenci-2

Nazočnima se potom obratio načelnik Tomislav Durmić izdvojivši sve ono najvažnije što je učinjeno u proteklom razdoblju.

-U mnoštvu odrađenih i pripremljenih projekata kojima želimo ravnomjeran život svih naselja i mještana, izdvojio bih rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, zatim završetak izrade priključaka na kanalizacijsku mrežu i sustav koji obuhvaća oko 400 priključaka za što je vrijednost investicije oko tri milijuna kuna. Postojeća i prvotna projektna dokumentacija za sustav odvodnje Duga Međa je vrlo loše odrađena pa smo mi napravili novu i bolju i u tijeku je ishodovanje građevinske dozvole. Uredili smo mjesne domove, još je nešto preostalo i na tome radimo, uredili pješačke staze diljem općine, a za preostale su projekti u tijeku. Osigurana su sredstva za sufinanciranje kupnje ili gradnje prve nekretnine na području općine u iznosu od deset tisuća kuna po korisniku, sufinanciramo i pomažemo mještanima svih uzrasta, od novorođenih do umirovljenika pa je tako povećana naknada za novorođenčad, a i za ovu godinu osigurana su sredstva za rad dječjeg vrtića i ovdje ću spomenuti kako je na zahtjev roditelja zaposlena još jedna odgajateljica i zato su roditelji plaćali 250 kuna mjesečno, pa smo i to smanjili na samo 100 kuna. Tu je još niz pomoći obrtnicima, poduzetnicima, poljoprivrednicima, umirovljenicima, i učenicima, kao i studentima. Zaključili smo projekt “Zaželi” prvu fazu vrijedan 1,8 milijuna kuna, a već smo pripremili projekt za drugu fazu i samo čekamo raspisivanje natječaja od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava kako bi se prijavili i nastavili brinuti o pedesetak starijih osoba – rekao je Durmić te naglasio kako poziva svakog tko ima dobru i kvalitetnu ideju da se javi u Općinu i predloži, a sve za bolji život svih mještana.

Svecana-Zdenci-6

Durmić se na kraju zahvalio Županiji i županu Igoru Androviću, saborskim zastupnicima i ministarstvima na velikoj pomoći kroz sve projekte. Sve okupljene pozdravio je i gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

-Načelnik i njegov tim ulažu veliki napor za bolji život svojih mještana i to je zaista vrijedno svake pohvale. Posebno bih istaknuo tu novu, jaču suradnju nas načelnika ovog dijela županije koja je na visokoj razini, redovno se sastajemo, riješavamo probleme, pomažemo jedni drugima, razmjenjujemo iskustva i to je jedna odlična stvar za sve nas koja će zasigurno dugo trajati – rekao je Rister.

Svecana-Zdenci-7

Župan Igor Andrović naglasio je odličnu suradnju Općine i Županije na dobrobit cijele županije i općine Zdenci.

-Moram čestitati načelniku na kompletnom radu, trudu i zalaganju za sve što čini kako bi mještani ove općine živjeli bolje, sigurnije i lakše. Posebno bih se osvrnuo na ove mjere općine za rad dječjeg vrtića i mislim da niti jedna općina ili grad u županiji nemaju mjeru da roditelji plaćaju samo 100 kuna za boravak u vrtiću, to je velika stvar i olakšanje za kućni budžet mještana. Ova općina poznata je po vrijednim ljudima, posebno u poljoprivredi, ali isto tako i po udrugama koje rade odlične manifestacije koje su postale zaštitni znak i cijele županije i na tom im treba čestitati i podržati ih. Puna potpora načelniku i vijeću, tu smo za sve što bude trebalo i koliko budemo mogli, a evo podsjetit ću kako dolazi novi operativni program, nova financijska omotnica Eurospke unije 2021. – 2027. i tu moramo svi biti spremni, konstruktivni, pripremiti projekte i maksimalno iskoristiti ovu pomoć koja nam se pruža – rekao je Andrović.

Svecana-Zdenci-8

Saborska zastupnica Vesna Bedeković također je istaknula vidljiv naporan i vrijedan rad načelnika i njegovog tima.

-U ovoj općini napravio se jedan lijepi prikaz kako treba raditi u jednoj maloj općini i na tome čestitam načelniku i njegovim ljudima. Pred nama je to novo sedmogodišnje razdoblje financijskog okvira EU gdje će biti moguće realizirati brojne projekte i zato pozivam i vas da budete i nadalje ovako vrijedni, a mi kao saborski zastupnici ćemo pogurati koliko možemo kako bi vam pomogli. Pokazali smo se kao županija koja zna raditi, zna povući sredstva iz EU i samo tako treba nastaviti jer imamo izvrsne ljude koji to mogu – zaključila je Bedeković.

Svecana-Zdenci-9

Na kraju sjednice podijeljene su zahvalnice, priznanja i plakete, pa je tako zahvalnicu za doprinos i promociju sporta dobio Saša Merunka, općinska priznanja dobili su Željko Fekete za doprinos i promicanje istine o Domovinskom ratu te Miroslav Biro za doprinos i razvoj sporta.

Zlatne plakete primili su Miroslav Zlosa za dugogodišnji rad u Nogometnom klubu Sloga i razvoj sporta na području općine te Veljko Mikić za dugogodišnji rad i razvoj lovstva te Lovačke udruge “Šljuka” Zdenci.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

Poštenjem i marljivim radom do uspjeha: U povodu Dana općine Zdenci i blagdana svetog Mihaela održana svečana sjednica Općinskog vijeća

Menu Title
Skip to content