U Zokovom Gaju održana tradicionalna manifestacija 16. drapanje ili čijanje perja: Slovaci iz Zokovog Gaja marljivo čuvaju svoje narodne običaje

Matica Slovačka Zokov Gaj i ove je godine priredila manifestaciju očuvanja starog narodnog običaja Slovaka u Slavoniji, drapanja ili čijanja perja pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Općine Zdenci. Tako su manifestaciji nazočili predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra te načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, a kao gosti nastupili su članovi Matice Slovačke Osijek. Na početku je odana počast preminulom dugogodišnjem predsjedniku Matice Slovačke Zokov Gaj Nikolu Čišu, a potom se obratila nova predsjednica Vesna Kunštek.

– Dugo sam godina u Matici, ali moram priznati da mi je večeras najveća trema jer posebna je čast biti predsjednik naše Matice i zahvaljujem se svojim kolegicama i kolegama koji us mi dali to povjerenje. Posebno se zahvaljujem načelniku Tomislavu Durmiću na dolasku na našu manifestaciju, a ponajviše što nas uvijek podržava i što nam je uredio ovaj naš dom Matice– rekla je nova predsjednica Kunštek. Načelnik Tomislav Durmić u uvodu svog obraćanja rekao je kako je ova manifestacija postala punoljetna što puno govori i vrijednom i predanom radu Matice

Zokov-Gaj-2.jpg-deint1-Tomislav-Durmic-Custom

– Čestitam članovima Matice na njihovom velikom radu, a ujedno čestitam i Vesni Kunštek na izboru na mjesto predsjednice. Nije danas lako preuzeti udrugu i voditi brigu o njoj i zato i nadalje obećavam novoj predsjednici i Matici punu podršku, za svaku pomoć smo na raspolaganju. Posebno sam sretan što smo uspjeli ispuniti svoje obećanje i uredili ovaj prekrasan dom Matice gdje danas članovi u jednom ugodnom i uređenom prostoru mogu pokazati koliko vrijedni i važni kako za ovo mjesto tako i za našu općinu– rekao je načelnik Durmić.

Predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra tradicionalno se nazočnima obratio na slovačkom jeziku te izrazio zadovoljstvo uređenim prostorom koji sada Matica u Zokovom Gaju ima.

zokov-gaj-2.jpg-deint-Mirko-Vavra-Custom– Lijepo je doći ovdje u Zokovg Gaj gdje je dana uređen i ugodan prostor što je ova mala matica svojim radom i zaslužila i zato se od srca zahvaljujem općini Zdenci na ovoj lijepoj gesti. Hvala Vesni Kunštek koja je danas u ovo teško vrijeme pristala biti predsjednicom ove Matice i iako ju čeka veliki posao znam da će uspjeti. Uvijek sam rado dolazio ovdje u Zokov Gaj i moram se prisjetiti danas nažalost pokojnog Nikole Čiša koji je bio veliki čovjek i ovu Maticu doveo na razinu na kojoj je sad– rekao je Vavra.

Prigodne programe potom su priredili domaćini Matica Slovačka Zokov Gaj uz prikaz narodnog običaja driapanja ili čijanja perja te Matica Slovačka Osijek. Ovoj manifestaciji uz Općinu Zdenci i Savez Slovaka pomogli su još Savjet za nacionalne manjine RH, Savez Slovaka Našice, Osječka pivovara i njen direktor Ivan Komak.

(www.icv.hr, vg)

Menu Title
Skip to content