U organizaciji UHBDDR Duga Međa, zdenačkim osnovcima uprizoren film o njihovom kraju u Domovinskom ratu

U Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Zdenci danas (srijeda) je u organizaciji UHBDDR Duga Međa, a u suradnji s OŠ Ivana Gorana Kovačića Zdenci i pod pokroviteljstvom Općine, zdenačkim osnovcima uprizoren film o njihovom kraju u Domovinskom ratu.

Riječ je o novom uratku profesora povijesti Dine Mataza pod nazivom ”Zdenci u Domovinskom ratu” čijoj su promociji nazočili načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, predsjednik općinskog Vijeća Jurica Kiris, voditeljica Ureda ministarstva hrvatskih branitelja Virovitica Marina Kraljić, načelnik PP Orahovica i izaslanik načelnika PU VPŽ Marcela Štroka Krunoslav Bot, general specijalne policije RH Mirko Horvatin, umirovljeni general Josip Horvatin te mnoštvo predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg orahovačkog područja.

– Općina Zdenci dala je puno u Domovinskom ratu kako na ovom, tako i na području cijele Hrvatske, i zato smo se odlučili pokrenuti ovaj projekt kako bi pokazali vrijednost naše općine u borbi za slobodnu Hrvatsku. Hvala Osnovnoj školi i ravnateljici Ivani Pavelić na suradnji te posebno Općini Zdenci na velikoj potpori i vjerujem da smo napravili veliku stvar kako naša djeca nikada ne bi zabravila prenositi dalje istinu u Domovinskom ratu– rekao je predsjednik UHBDDR Duga Međa Mirko Bušljeta nakon kojeg je predavanje o ratnim događanjima na ovim prostorima, a u sklopu poznatog projekta ”Domovina i ja”, održao ratni zamjenik zapovjednika 2. bojne 132. brigade, pukovnik Goran Sokol.

Autor filma Dino Mataz naglasio je ogroman značaj mještana općine Zdenci u Domovinskog ratu, ali isto tako i industrije i gospodarstva na području ove općine.

– Znamo koliko je vrijedila tvornica Čelik, u njoj je napravljen prvi transporter naše vojske pod nazivom “Jure”, a treba istaknuti raketiranja vlaka i željezničke pruge u Dugoj Međi gdje su ranjena dvojica hrvatskih branitelja. Sve to i puno više vidljivo je u filmu i zaista se zahvaljujem UHBDDR-u te Općini i školi na punoj podršci– rekao je Mataz te potom uprizorio svoj najnoviji uradak koji je ostavio vidljiv trag na zdenačkim osmašima, a potom je autor Mataz uručio film na USB prijemniku Općini Zdenci, u ruke načelniku Durmiću, i ravnateljici Osnovne škole Ivani Pavelić.

– Ovo je za našu školu veliko bogatstvo. Hvala Dini Matazu što je napravio ovaj dokumentarni film koji će biti u ogromnom značaju za naše satove povijesti. Mi kao škola gajimo učenje naših učenika o ljubavi prema Domovini i oni to itekako osjete, a ovo je odličan dodatak da se i sami uvjere kako je naša Domovina stvorena i tko su ti hrabri ljudi koji su svojim životima stali na branik Hrvatske. Hvala braniteljskim udrugama i Općini, oni su sve i pokrenuli, a mi smo kao škola prihvatili i sudjelovali u stvaranju ovog projekta– zaključila je Pavelić.

(www.icv.hr, vg)

 

U organizaciji UHBDDR Duga Međa, zdenačkim osnovcima uprizoren film o njihovom kraju u Domovinskom ratu

Menu Title
Skip to content